Say cheeeeeese!

Say cheeeeeese!

Audio & beeld

Glimlach naar de camera en je telefoon kan vertellen wat je hebt gegeten. Niet omdat er misschien nog restjes van de lunch tussen zit, maar aan de hand van een sensor op je tand. Deze sensor meet de concentratie van stoffen die wij minder binnen willen krijgen. Vooral de ongezonde stoffen als suiker, zout en alcohol. Deze sensor is ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers aan de Tufts University. Ook is het compact; 2mm bij 2mm en zit dus op een tand.

Sandwich
De sensor is als sandwich opgebouwd. De kaders zijn goud en het middelste is absorberend materiaal dat stoffen uit speeksel opneemt. Het unieke aan deze sensor is dat er geen stroom voor nodig is om deze te kunnen gebruiken. We zit dus geen elektronica in! Deze sensor wordt gelezen met radiogolven. Er worden dus bepaalde radiogolven gestuurd via bepaalde afgestemde frequenties en deze reflecteert dan ook terug en deze worden geregistreerd. Als de sensor bijvoorbeeld de stof zout heeft opgezogen dan veranderd dit de structuur en zullen de radiogolven op een andere manier worden gereflecteerd dan wanneer er geen zout aanwezig is. De gouden kaders zijn eigenlijk resonators oftewel die versterken de radiogolven. Een detector analyseert het patroon van de gereflecteerde golven, die daarna naar je telefoon wordt verzonden. Hier kun je dan het resultaat op aflezen.

Klein, flexibel en makkelijk
Deze sensor is perfect voor mensen die gezonder willen eten of bijvoorbeeld last hebben van bepaalde stoffen. Deze sensor kan namelijk handig werken voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk en zo hun eetpatroon aanpassen. De sensor is klein, flexibel en makkelijk te monteren, precies zodat iemand er geen last van heeft. Ook kan de absorberende laag apart worden vervangen door materiaal wat ook op andere stoffen reageert dan die hierboven genoemd zijn. Iedereen kan dus de sensor aanpassen naar hun eigen behoefte.

Toekomst visie
Het ziet ernaar uit dat de sensor een upgrade krijgt in de toekomst naar meerdere smaken zoals zuur, bitter en umami. Voor mensen die hun exacte voedsel patroon willen bijhouden is het in ieder geval een fijne voorruitgang. De vraag is natuurlijk heeft dit meer toegevoegde waarde van een app. Gezond eten is erg belangrijk geworden en het zelf invullen is misschien niet een hele grote moeite, maar ook kan het verleidend zijn om af en toe een lekkernij niet in te voeren in de app. Er bestaan al wel sensoren die dit kunnen, alleen zitten deze in een onhandig bitje of hebben uitgebreide bedrading. Zouden jullie een sensor willen op je tand die precies weergeeft wat je eet? Geef je reactie in de comments!

 

 

Please follow and like us:
Kersttrends 2018
Back to Top