Foutjes uit het DNA van embryo’s knippen

Foutjes uit het DNA van embryo’s knippen

Audio & beeld

De wetenschap ontwikkelt zich de laatste jaren erg hard. Nog niet zo heel lang geleden konden wetenschappers voor het eerst knippen in DNA om zo slechte genen weg te halen, maar nu kan er ook al in de genen zelf worden geknipt. Een gen is een lange streng die bestaat uit een hele rij zogenoemde organische traptreden, voor de meesten herkenbaar als de letters A, C, G en T. Waar wetenschappers eerst al gehele genen konden uitschakelen, is het nu ook mogelijk om binnen deze genen letters weg te knippen. Door de volgorde van de letters te veranderen, kan de genetische informatie worden gewijzigd.

Foutjes in DNA
Iedere cel in ons lichaam bevat DNA en vrijwel iedereen heeft hier kleine foutjes in zitten. Vaak leveren deze fouten ons geen problemen op. Een zogeheten typefout in ons DNA kan in sommige gevallen echter wel zorgen voor bepaalde ziekten. Meer dan 32.000 ziekten woorden veroorzaakt door een genetische typefout. Door de nieuwe methode die Amerikaanse wetenschappers hebben ontwikkeld, kunnen bepaalde fouten bij embryo’s al uit het DNA worden geknipt. Individuele letters kunnen worden weggehaald en vervangen door de juiste letter die geen problemen veroorzaakt. Hierdoor kunnen er ziektes worden opgelost waar nu nog niets aan te doen is. Door deze techniek in de embryo al toe te passen, zal het kindje zich verder ontwikkelen zonder de fout in het DNA en dus geen risico meer lopen op de ziekte die de fout anders zou veroorzaken.

Ethische kwestie
Uiteraard roept deze ontwikkeling ook veel vragen op. Is het namelijk wel ethisch verantwoord om DNA te manipuleren? En hoe ver gaan we hier uiteindelijk mee? Kiezen we over een tijdje precies uit hoe onze kinderen eruit te komen zien of laten we dat toch aan de natuur over? Veel mensen zullen zich misschien afvragen hoe ver we mogen gaan in het aanbrengen van wijzigingen in genetisch materiaal. Deze ethische kwestie zal dan waarschijnlijk ook nog lang spelen. Door de Embryowet die in 2002 is opgesteld, is het in Nederland verboden om mensen te klonen. Daarnaast mogen er ook geen cellen worden veranderd om de zwangerschap te bevorderen. Ook de wet zorgt dus voor beperkingen bij het aanpassen van genen. Echter kan de nieuwe methode ook levens redden en kan het dus ook voor veel mensen een uitkomst zijn. Zo kun je bijvoorbeeld als drager van een ziekte toch kinderen krijgen zonder deze ziekte aan hen door te geven.

Wat is jouw kijk op deze kwestie? Laat het gerust weten in de reacties hieronder!

Please follow and like us:
Kersttrends 2018
Back to Top